ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Η Τήνος είναι ένα σπουδαίο νησί μεγάλης ιστορικής και θρησκευτικής σημασίας. Διαθέτει περισσότερες από χίλιες εκκλησίες και ναούς, με σημαντικότερο το Ναό της Ευαγγελιστρίας. Έχει μουσεία και άλλους ιστορικούς χώρους που θα ενθουσιάσουν όσους αγαπούν την ιστορία. Και φυσικά, έχει δεκάδες καταγάλανες παραλίες που θα σας μείνουν αξέχαστες. To Aeolos Bay σας υποδέχεται στην Πόλη της Τήνου λίγα μόλις βήματα μακριά από την Εκκλησία της Μεγαλόχαρης αλλά και την παραλία του Αγίου Φωκά, και υπόσχεται να σας χαρίσει μια αξέχαστη και φιλόξενη διαμονή. Έχοντας ως αφετηρία το ξενοδοχείο μας μπορείτε να εξερευνήσετε την πολυμορφία του τοπίου του νησιού, να επισκεφτείτε τις επιβλητικές εκκλησίες, τα γραφικά χωριά και να χαλαρώσετε στις υπέροχες παραλίες που διαθέτει το νησί. Η γαστρονομία και οι τέχνες αποτελούν την καρδιά της Τηνιακής κουλτούρας, θα έχετε την ευκαιρία να δοκιμάστε τις παραδοσιακές συνταγές, να απολαύσετε δραστηριότητες κοντά στη φύση όπως πεζοπορία, αναρρίχηση ή surf, αλλά και να γνωρίσετε τέχνες όπως η μαρμαρογλυπτική.

Παναγία Τήνου: Ο Ιερός Ναός Ευαγγελιστρίας στην Τήνο

Η Παναγία Τήνου, ο Ιερός Ναός Ευαγγελιστρίας, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα λατρευτικά κέντρα της Ορθοδοξίας παγκοσμίως και τον συχνότερο προσκυνηματικό προορισμό εντός Ελλάδος. Το νησί της Τήνου είναι άρρηκτα δεμένο με το Ναό της Μεγαλόχαρης και για πολλούς ταυτίζονται. Όποιος ζήσει το νησί αντιλαμβάνεται ότι μια γενίκευση δεν μπορεί να αποδώσει τη σχέση του ντόπιου με το Ναό που είναι βαθιά προσωπική. Ο ίδιος ο Ναός αναφέρεται μεταξύ των τηνιακών ως “Παναγία”. Στη θέση του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας προϋπήρχε βυζαντινός ναός του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, ο οποίος κατά την παράδοση πυρπολήθηκε σε πειρατική επιδρομή των Σαρακηνών, ενώ στην αρχαιότητα στην ίδια θέση υπήρχε αρχαίος ναός αφιερωμένος στον Διόνυσο.

Ιερός Ναός Ζωοδόχου Πηγής

Κατά τις ανασκαφές για την εύρεση της Εικόνας αποκαλύφθηκαν ερείπια αρχαίου ναού και αποφασίστηκε να χτιστεί ναός στη θέση εκείνη. Στη λιτανεία που ακολούθησε (Πρωτοχρονιά του 1823), δεν είχε προβλεθεί το απαραίτητο για τον αγιασμό νερό και η λύση δόθηκε από το μέχρι τότε ξεροπήγαδο που γέμισε νερό και θεωρήθηκε προοίμιο της Ευρέσεως. Ο Αγιασμός τρέχει από κρήνη που βρίσκεται στο ναό δίπλα στο σημείο της Ευρέσεως. Στα βαπτιστήρια του ναού (δύο για βρέφη και ένα για ενήλικες) γίνονται κάθε χρόνο εκατοντάδες βαπτίσεις. Στον μεσαίο χώρο σώζεται τμήμα του ναού του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου που προϋπήρχε.

Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού

Στο “Πολυμέρειο”, στο υπέροχο, ανακαινισμένο νεοκλασικό που οικοδομήθηκε το 1925, στεγάζεται το Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού. Το κτίριο οικοδομήθηκε για να στεγάσει το μεγάλο ξενοδοχείο του Αργύρη Βιριδάκη, το οποίο πέρασε το 1932 στην ιδιοκτησία του Βολιώτη επιχειρηματία Πολυμέρη. Το Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου το αγόρασε το 1977. Το 1994 ξεκίνησε η μελέτη και στη συνέχεια οι εργασίες για την αναπαλαίωσή του.

Αρχαιολογικό Μουσείο Τήνου

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Τήνου χτίστηκε στη δεκαετία του 1960 με δαπάνη της Αρχαιολογικής Εταιρείας στον κεντρικό δρόµο της Χώρας που οδηγεί στο ναό της Παναγίας της Ευαγγελίστριας. Έως και σήμερα η αρχιτεκτονική του δομή έχει διατηρηθεί αυτούσια, με τα μουσειολογικά δεδομένα εκείνης της εποχής, κάτι το οποίο «νοσταλγικά» παρουσιάζει ενδιαφέρον.

Ιερό Ποσειδώνα και Αμφιτρίτης

Η ίδρυση και επέκτασή του ανάγεται στην περίοδο της κυριαρχίας των Μακεδόνων στις Κυκλάδες (4ος π.Χ. αιώνας). Το Ιερό Ποσειδώνα και Αμφιτρίτης απέκτησε πανελλήνια φήμη και με αποκορύφωμα τον 3ο π.Χ. αιώνα, απετέλεσε πόλο έλξης για προσκυνητές, ακόμα και πέρα από τα όρια του Ελλαδικού χώρου, όπως η Κάτω Ιταλία, η Μικρά Ασία και η Αφρική.

Έκθεση Εκκλησιαστικών Κειμηλίων

Το Μουσείο – Έκθεση Εκκλησιαστικών Κειμηλίων συγκεντρώνει σπάνιες εικόνες και εκκλησιαστικά κειμήλια. Η έκθεση των εικόνων περιλαμβάνει εικόνες (κυρίως 17ου αι. – 19ου αι.) από ναούς της Τήνου και άλλων περιοχών. Οι παλαιότερες εικόνες της έκθεσης είναι η Παναγία η Περίβλεπτος (14ος αι.) και η Παναγία Γαλακτοφορούσα (15ος αι.) ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι εικόνες που έχουν φιλοτεχνηθεί από τον Φ.Κόντογλου και τον Νικηφόρο Λύτρα.

ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Στην Τήνο υπάρχουν υπέροχες παραλίες! Άλλες είναι κοσμικές και οργανωμένες, κατάλληλες για οικογένειες και άλλες είναι πιο ερημικές και ήσυχες. Ότι και να προτιμάτε, στην Τήνο θα βρείτε παραλίες που θα καλύψουν όλες τις προτιμήσεις.

Κιόνια

Τα Κιόνια βρίσκονται κοντά στη Χώρα από την οποία απέχει 3 χλμ περίπου, δυτικά. Είναι από τις μεγαλύτερες παραλίες του νησιού, και εκεί βρίσκεται ο αρχαίος Ναός του Ποσειδώνα και της Αμφιτρίτης.

Άγιος Σώστης

Ο Άγιος Σώστης βρίσκεται στο ΝΑ τμήμα του νησιού και απέχει 5.5χλμ περίπου από τη Χώρα. Η εκκλησία του Αγίου Σώστη χρονολογείται από τον 19ο αιώνα. Διασκεδαστικές για τα παιδιά οι βουτιές από το μόλο.

Άγιος Φωκάς

Ο Άγιος Φωκάς είναι παραλία της Χώρας και είναι από τις μεγαλύτερες σε μήκος παραλίες της Τήνου. Το τμήμα στο οποίο καταλήγει ο παραλιακός δρόμος ονομάζεται Βρέκαστρο. Στο βουνό δεξιά του δρόμου υπάρχει ο αρχαιολογικός χώρος του Βρυόκαστρου, όπου σώζονται ερείπια της προϊστορικής ακρόπολης του νησιού.

Παχιά Άμμος

Η Παχιά Άμμος βρίσκεται στο ΝΑ τμήμα του νησιού και απέχει 8.5χλμ περίπου από τη Χώρα. Στο αριστερό τμήμα της παραλίας σχηματίζεται αμμόλοφος, ενώ διαθέτει μεγάλη έκταση επίπεδης άμμου και προσφέρεται για παιχνίδια στην άμμο.

Λιβάδα

Η Λιβάδα βρίσκεται στο ΒΔ τμήμα του νησιού και απέχει 19 χλμ περίπου από τη Χώρα και είναι μια από τις πιο ιδιαίτερες παραλίες της Τήνου με άγρια ομορφιά. Χαρακτηριστικό της παραλίας είναι τα μεγάλα κύματα, ιδίως όταν φυσάει Βοριάς. Ανακαλύψτε τις ζωγραφισμένες και μισοσβησμένες από την αρμύρα μορφές στα βράχια.

Κολυμπήθρα

Η Κολυμπήθρα βρίσκεται στο B τμήμα του νησιού και απέχει 15 χλμ περίπου από τη Χώρα. Στον όρμο της Κολυμπήθρας υπάρχουν δύο παραλίες. Η Μικρή Άμμος είναι το πιο κλειστό τμήμα της θαλάσσια λεκάνης, αμμώδης, με βαθιά νερά. Η Μεγάλη Άμμος, πολύ μεγαλύτερου μήκους και πιο ανοιχτή, είναι επίσης αμμώδης, με βαθιά νερά και υποθαλάσσια ρεύματα.

ΔΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ ΧΑΡΤΗ

TOP